CEPLJENJE PROTI GRIPI 2023/2024

Letak gripa 2022 0
02. okt. 2022

Letos pričnemo s CEPLJENJEM PROTI GRIPI v četrtek, 12. oktobra 2023.

Cepljenje bo potekalo vsak delovni četrtek med 10.00 in 12.00 uro!

Cepljenje se bo izvajalo v modrem kontejnerju, ki se nahaja na parkirišču poleg gradbišča.

CEPLJENJE JE BREZPLAČNO za osebe z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Cepljenje otrok se izvaja v modrem kontejnerju, po predhodnem dogovoru z izbranim zdravnikom (do 9. let sta potrebna dva odmerka).

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporoča vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni.

Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, je cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:

  • starejšim od 65 let,
  • kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
  • osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo (ITM ≥40; pri otrocih ITM ≥ 95 percentil glede na starost in spol),
  • majhnim otrokom (od 6 do 23 mesecev starosti) in njihovim družinskim članom,
  • nosečnicam in njihovim družinskim članom,
  • zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko pri svojem delu okužbo prenesejo na druge osebe,
  • drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Več o sezonski gripi si lahko preberete na naslednji povezavi.

Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covid-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Zadnje objave

PRISOTNOST VOJAŠKE ZDRAVSTVENE ENOTE V ZGORNJESAVINJSKI DOLINI

02. okt. 2022
POSODOBLJENO (22.8.2023): Ukinitev vojaške ambulante. Spoštovani, obveščamo vas, da je od danes, 11.8.2023 naprej v OŠ Nazarje (Zadrečka cesta 37, 3331 Nazarje) stacionirana vojaška zdravstvena enota, ki je namenjena v prvi vrsti vojakom, ki so na terenu, drugim reševalnih enotam in prostovoljcem, med drugim tudi civilnemu prebivalstvu, ki potrebuje osnovno medicinsko oskrbo. Zaenkrat bo delovala do 17.8.2023, z možnostjo podaljšanja. Po potrebi opravijo osnovno oskrbo ran, izvedejo pa lahko tudi rentgensko slikanje ob poškodbah in osnovno laboratorijsko analizo krvi. Poleg tega lahko dostopajo na težje dostopen teren. Dosegljivi so na telefonski številki: 030 489 769.
Preberi več

Spoštovani,

v zadnjem obdobju opažamo porast števila različnih virusnih respiratornih okužb v splošni populaciji in tudi pri pacientih, ki jih obravnavamo v Zgornjesavinjskem ZD Nazarje. Zato vsem pacientom v primeru okužbe dihal priporočamo uporabo maske, zaradi preprečevanja širjenja okužb in zaradi lastne zaščite.

Hvala z razumevanje.