Covid-19 v sezoni okužb dihal – pogosta vprašanja in odgovori
Preberi več

Pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja

Zadnje objave

Izvajanje šole za bodoče starše

10. maj 2024
V Zgornjesavinjskem ZD Nazarje organiziramo šolo za bodoče starše. Vsi zainteresirani se morate predhodno prijaviti na telefon 031/640-234 (Klementina Belaj, dipl. m. s.) ali preko elektronske pošte zdravstvena.vzgoja@zgornjesavinjski-zd.si .
Preberi več

Covid-19 v sezoni okužb dihal – pogosta vprašanja in odgovori

10. maj 2024
Covid-19 je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Število zbolelih s covid-19 je v jesensko-zimskem obdobju najpogosteje v porastu, zato so na NIJZ zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore nanje. Covid-19 (vprašanja in odgovori NIJZ)
Preberi več

CEPLJENJE PROTI GRIPI 2023/2024

10. maj 2024
Letos pričnemo s CEPLJENJEM PROTI GRIPI v četrtek, 12. oktobra 2023. Cepljenje bo potekalo vsak delovni četrtek med 10.00 in 12.00 uro v ambulanti SA2 (ambulanta v pritličju ZD-desno). CEPLJENJE JE BREZPLAČNO za osebe z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Cepljenje otrok se izvaja v modrem kontejnerju, po predhodnem dogovoru z izbranim zdravnikom (do 9. let sta potrebna dva odmerka). Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporoča vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, je cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo: starejšim od 65 let,kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo (ITM ≥40; pri otrocih ITM ≥ 95 percentil glede na starost in spol),majhnim otrokom (od 6 do 23 mesecev starosti) in njihovim družinskim članom,nosečnicam in njihovim družinskim članom,zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko pri svojem delu okužbo prenesejo na druge osebe,drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov. Več o sezonski gripi si lahko preberete na naslednji povezavi. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covid-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.
Preberi več

Obvestilo o selitvi OA Nazarje 2 v ZP Ljubno

Obvestilo o selitvi OA Nazarje 2 v ZP Ljubno